ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Η τριχόπτωση είναι ένα επίκαιρο θέμα και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ζήτηση για αποτελεσματική αντιμετώπιση της. Πολλοί οι άνδρες αλλά και  οι γυναίκες που παρουσιάζουν τριχόπτωση ή αραίωση των μαλλιών, ειδικά στις ηλικίες από 20 έως 30 καθώς και από 40 έως 50 ετών. Οι άντρες παρουσιάζουν τριχόπτωση, η οποία εκδηλώνεται συνήθως μέχρι τα 30 έτη. Η τριχόπτωση έχει συναισθηματικές προεκτάσεις και δημιουργεί ανησυχία και άγχος, τόσο στο γυναικείο, όσο και στον αντρικό πληθυσμό.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ

Οι τρίχες αυτές δεν βρίσκονται όλες στην ίδια φάση του κύκλου της ζωής τους, ο οποίος διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου τριάμισι με τέσσερα χρόνια. Οι φάσεις της ζωής μιας τρίχας είναι οι εξής:

  • Αναγενής, διάρκειας γύρω στα τρία χρόνια, που αποτελεί τη φάση ανάπτυξής της με έντονη δραστηριότητα του θυλάκου
  • καταγενής, διάρκειας περίπου δύο εβδομάδων, όπου ο θύλακας προετοιμάζεται για την απόπτωση της τρίχας και τελογενής, που αποτελεί και το στάδιο ανάπαυσης του θυλάκου.

Στο τέλος της, η τρίχα αποπίπτει, ο θύλακας ανασχηματίζεται και αρχίζει ένας νέος κύκλος. Από το σύνολό τους, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 80-85% βρίσκεται στην πρώτη φάση, 1-2% στη δεύτερη και 15-20% στην τρίτη. Εννοείται ότι σε παθολογικές καταστάσεις τα ποσοστά αλλάζουν με το πρώτο να υποχωρεί και τα άλλα δύο να αυξάνονται αντίστοιχα. Ο φυσιολογικός ρυθμός τριχόπτωσης είναι γύρω στις 100 ανά 24ωρο, ενώ μεγαλύτερα νούμερα θεωρούνται παθολογικά. Σε αρκετά άτομα η πτώση των τριχών μπορεί να παρουσιάζει μια εποχιακή διακύμανση.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ

Ανατομικά, η τρίχα αποτελείται από το ορατό της τμήμα, τη ρίζα και τον θύλακα το σημείο από το οποίο αυτή στηρίζεται και τρέφεται. Βρίσκεται μέσα στο δέρμα και υποδέχεται τη ρίζα, δηλαδή το κατώτερο τμήμα του ορατού μέρους της τρίχας.
Φυσιολογικά, υπάρχουν περίπου πέντε εκατομμύρια τρίχες στο ανθρώπινο σώμα, εκ των οποίων το ένα πέμπτο στο κεφάλι. Από αυτές, στο τριχωτό της κεφαλής βρίσκονται συγκεντρωμένες περί τις 100.000.  Αυτός όμως ο αριθμός μπορεί να διαφέρει ελαφρά ανάλογα με το χρώμα και να κυμαίνεται από περίπου 90.000 στους κοκκινομάλληδες μέχρι 140.000 στους ξανθούς με τους υπόλοιπους να βρίσκονται στο ενδιάμεσο.

Στα κέντρα NewDAY εφαρμόζουμε την κορυφαία μέθοδο αντιμετώπισης της τριχόπτωσης ReNew Hair.